Wanneer Hebben Voetgangers Voorrang? Ontdek het hier.

Wanneer hebben voetgangers voorrang?

Bestuurders hebben doorgaans voorrang op de weg. In sommige gevallen krijgen automobilisten voorrang boven fietsers. Deze voorkeur wordt niet uitsluitend bepaald door de vastgestelde verkeersregels. Maar wanneer genieten voetgangers dan prioriteit? Het lijkt alsof voetgangers altijd voorrang hebben. Ondanks dat voetgangers geen voertuigen besturen, krijgen ze soms voorrang boven ander verkeer. Voetgangers worden beschouwd als weggebruikers in plaats van bestuurders. Een grondige kennis van deze regels is essentieel om te slagen voor het autotheorie-examen.

Wanneer ben je een voetganger?

Een persoon dat zich te voet voortbeweegt, wordt aangeduid als een voetganger. Het predicaat voetganger geldt eveneens voor iemand die te voet een fiets of bromfiets aan de hand heeft. Dezelfde regels zijn van toepassing op voetgangers die zich voortbewegen op een skateboard, op rolschaatsen of op een step. Voetgangers zijn gebonden aan verkeersregels die van kracht zijn. Bij aanwezigheid van een voetpad, trottoir of berm is het voor een voetganger verplicht deze te gebruiken. Indien deze niet beschikbaar zijn, kan een voetganger gebruik maken van het fietspad of, indien nodig, zelfs de rijbaan betreden.

Voorrangsregels voor voetgangers

Als voetganger mag je geen beroep doen op de voorrangsregels voor bestuurders, aangezien voetgangers zelf geen voertuigen besturen en dus geen voorrang hebben. Wanneer een voetganger rechtdoor op dezelfde weg gaat, heeft deze voorrang op alle andere voertuigen.

Indien er geen voetpad of trottoir beschikbaar is, is het toegestaan om als voetganger op het fietspad te lopen. Als er geen fietspad aanwezig is, kun je langs de zijkant van de rijbaan lopen, maar dan aan de buitenkant.

Voetgangers hebben altijd voorrang op een zebrapad, zowel wanneer ze al op het zebrapad lopen als wanneer ze aangeven de straat te willen oversteken. Bij een uitrit heeft een voetganger voorrang op een auto, scooter of fiets die de uitrit wil gebruiken.

Waar moet een voetganger lopen?

Als voetganger loop je meestal op de stoep of het voetpad. Het fiets- of bromfietspad kan worden gebruikt als er geen voetpad of stoep is. Ontbreken die ook? Dan kun je in de berm of op de uiterste zijde van de rijbaan lopen.