Alles over het Rijbewijs A | Adviezen & Informatie

Rijbewijs A

Kun je niet wachten tot je achter het stuur van je eigen motor zit? Het is essentieel om goed voor te bereiden voordat u gaat. Zo is het belangrijk om lessen te volgen en examens af te leggen voor zowel theorie als praktijk. Je krijgt snel je rijbewijs A. Maar wat is eigenlijk een A-rijbewijs?

Wat is rijbewijs A?

Het rijbewijs A is een officieel document in de vorm van een pasje, noodzakelijk om bevoegdheid te verkrijgen voor het besturen van een motor. Voor elk type voertuig dat je wilt besturen, vereist dit een aparte rijbewijscategorie op je pasje. Het verkrijgen van een rijbewijs A vereist het aantonen van voldoende kennis, inzicht en vaardigheden om een motor te besturen. Dit wordt beoordeeld tijdens een grondig rijexamen afgenomen door het CBR. Bij succesvolle voltooiing van de verschillende examenonderdelen, kun je het rijbewijs A aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Het rijbewijs A code 80 is een recente toevoeging die betrekking heeft op het behalen van het motorrijbewijs voor jonge bestuurders. Het houdt in dat bestuurders onder de 24 jaar een lichtere versie van het rijbewijs A verkrijgen. Na twee jaar wordt dit automatisch omgezet in een volwaardig rijbewijs A, zonder verdere examens.

Wat betreft de kosten van het rijbewijs A, deze variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kosten van het examen zelf, eventuele lessen die je volgt ter voorbereiding, en administratieve kosten bij de aanvraag van het rijbewijs bij de gemeente. Het is verstandig om bij het CBR en de gemeente van inschrijving de actuele kosten na te vragen.

Hoe ga je van een A2 naar een A rijbewijs?

Je kunt overstappen naar de middelzware motor (A2) als je rijbewijs A1 al minimaal twee jaar hebt. Het enige wat je moet doen, is een praktijkexamen verkeersdeelneming.

Het praktijkexamen verkeersdeelname voor het getrapte motorexamen A2 omvat vier specifieke manoeuvres: Omdraaien (halve draai), parkeren (lopend achteruit parkeren), wegrijden uit (parkeervak) en stapvoets rijden zijn de opdrachten. De examinator kiest twee van deze manoeuvres tijdens het examen.

Je kunt overstappen naar een motor met onbeperkt vermogen (A) als je rijbewijs A2 al minimaal twee jaar hebt. Bovendien hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen om dit te bereiken. Het A-aanvullende examen omvat naast twee productieve specifieke manoeuvres ook het onderdeel zelfstandig rijden.

Een A- rijbewijs halen doe je zo

Je moet kunnen aantonen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om op een motor te rijden om een A-rijbewijs te krijgen. Om dit aan te tonen, moet u een examen afleggen en aan de volgende voorwaarden voldoen: