Matrixborden| Complete Gids voor Matrixborden: Adviezen & Info

Matrixborden

Matrixborden zijn verkeersborden die boven de weg worden geplaatst. Matrixborden worden voornamelijk gezien op snelwegen of wegen met meerdere rijstroken. Elke rijstrook krijgt dan een matrixbord. Hoe moet u reageren wanneer u matrixborden ziet? In welke situaties kan het voorkomen van matrixborden mogelijk zijn? Hieronder wordt uitgelegd wat matrixborden betekenen en wat u moet doen.

Wat is een Matrixbord in het verkeer?

Matrixborden zijn elektronische signaleringspanelen met dezelfde functie als traditionele verkeersborden. Deze panelen bevinden zich langs snelwegen, boven rijstroken of naast de weg. In situaties waarbij een weg meerdere rijstroken heeft, kan een matrixbord soms specifiek gelden voor een bepaalde rijstrook. Wanneer een matrixbord een hogere maximumsnelheid aangeeft dan een vast verkeersbord, geldt de laagste snelheid.

In tegenstelling tot reguliere verkeersborden hebben matrixborden de capaciteit om meerdere snelheden en symbolen weer te geven. Ze worden doorgaans gebruikt om weggebruikers te informeren over de geldende maximumsnelheid. Elk rijstrook segment beschikt over zijn eigen matrixbord.

Matrixborden op snelwegen worden veelal automatisch geactiveerd om weggebruikers te waarschuwen voor verkeersopstoppingen verderop op de weg. Deze borden reguleren het verkeer en initiëren geen verkeersopstoppingen, zoals sommigen wellicht veronderstellen. Ze worden enkel geactiveerd wanneer er daadwerkelijk verkeersproblemen zijn, dankzij detectielussen in het wegdek die zijn gekoppeld aan de matrixborden. Zodra deze lussen een aantal voertuigen detecteren dat met een snelheid lager dan 35 km/u passeert, signaleren ze een verkeersopstopping. Als je meerdere rijstroken op de snelweg hebt, let dan goed op de informatie die door de matrixborden wordt weergegeven, aangezien deze cruciale informatie verstrekken.

Matrixborden advies of verplicht?

Matrixborden worden beschouwd als krachtige indicatoren van potentieel gevaarlijke snelheden op de weg. Wanneer je een adviessnelheid matrixbord ziet, dien je direct de aangegeven snelheid te hanteren. Indien zowel een matrixbord als een regulier verkeersbord aanwezig zijn, dient altijd de laagste snelheid te worden aangehouden. Vergelijkbaar met reguliere verkeersborden, tonen adviessnelheid matrixborden geen vaste snelheid. Deze kunnen op elk moment variëren en passen zich automatisch aan naar een lagere snelheid in geval van filevorming. Het systeem detecteert en reageert onmiddellijk op verkeersopstoppingen.