Militaire Colonne | Volledige Richtlijnen voor de Militaire Colonne

Militaire colonne

De militaire colonne in Nederland bestaat uit meerdere motorvoertuigen van een militaire of rampenbestrijdingsorganisatie. Een militaire colonne heeft speciale verkeersregels. Wat doe je als je een militaire colonne in het verkeer tegenkomt? In welke omstandigheden zou je een militaire colonne kunnen tegenkomen? In dit artikel zullen we uitleggen wat u moet doen als u een militaire colonne tegenkomt.

Militaire colonne regels

Veel mensen verkiezen het volgen van een militaire colonne. Dit biedt duidelijkheid en voorkomt fouten. Maar wat zijn momenteel de geldende regels?

De verkeersregels met betrekking tot een volledige militaire colonne zijn over het algemeen vrij duidelijk. De colonne dient zich te houden aan de geldende verkeersvoorschriften. Enkele voorbeelden hiervan zijn: In tegenstelling tot reguliere verkeersdeelnemers is een militaire colonne niet verplicht voorrang te geven aan voetgangers op zebrapaden of bij bushaltes. Daarnaast geldt dat wanneer het eerste voertuig van de militaire colonne al door een groen verkeerslicht is gereden, de daaropvolgende voertuigen niet hoeven te stoppen voor een rood verkeerslicht.

Echter, het doorsnijden of onderbreken van een militaire colonne wordt over het algemeen sterk afgeraden vanwege veiligheidsoverwegingen en respect voor de militaire operaties. In de meeste gevallen is het beter om de colonne niet te doorsnijden en deze ongehinderd zijn route te laten vervolgen.

Wat betekenen de militaire colonne vlaggen?