Onverharde Wegen | Essentiële Kennis: Voorschriften & Details

Onverharde weg

Een onverharde weg is een weg zonder wegverharding Toch zijn er veel onverharde wegen in het hele land. Daarom kom je daar vroeg of laat op terecht, en de verkeersregels zijn daar net weer anders. Als gevolg hiervan is het slagen voor het examen in de autotheorie afhankelijk van deze kennis.

Wat is een onverharde weg?

Een onverharde weg is een weg die geen asfalt, beton of straattegels heeft. Een wegdek dat uit grind of zand is gemaakt, is bijvoorbeeld onverhard. Bovendien voelt het rijden op een onverharde weg minder comfortabel aan. De belangrijkheid van onverharde wegen op het platteland moet echter niet worden onderschat. Het verkeer op verharde wegen moet voorrang krijgen op onverharde wegen in Nederland en over het algemeen in andere landen.

Wat zijn de voorrangsregels op een onverharde weg?

Het is gebruikelijk dat verharde wegen altijd voorrang hebben ten opzichte van onverharde wegen. Bij een gelijkwaardig kruispunt geldt bijvoorbeeld dat verkeer van rechts voorrang heeft als er alleen verharde wegen zijn. Echter, als er een onverharde weg is, dient het verkeer dat daar vandaan komt te wachten. Let op: Voor voetgangers gelden andere voorrangsregels. Voetgangers die zich op een verharde weg bevinden, moeten het verkeer vanuit de onverharde weg voor laten gaan.

Bestuurders dienen pas de onverharde weg op te rijden nadat al het verkeer op de verharde wegen is vertrokken. In het geval dat een ambulance, brandweerauto of politieauto met luid loeiende sirenes nadert, kunnen de voorrangsregels van de onverharde weg gelden. In deze situatie is het geven van voorrang aan de hulpdiensten prioriteit.