Groene streep op de weg | Belangrijke Kennis: Richtlijnen & Info

Groene streep op de weg

Heb je ooit de doorgetrokken groene streep op de weg opgemerkt terwijl je samen met iemand anders over de snelweg rijdt? Deze strepen dienen om een veilige doorstroom van het verkeer te garanderen door de rijstroken te scheiden. Ze worden vaak gemaakt van een specifiek materiaal dat voelbaar en hoorbaar is wanneer je eroverheen rijdt. Dit dient als waarschuwing om extra aandacht aan het verkeer te besteden en terug te keren naar de juiste rijstrook.

Naast hun fysieke kenmerken hebben strepen op de weg betekenis op basis van het patroon waarin ze zijn aangebracht en hun kleur. Zo bieden ze informatie wanneer je goed let op de wegmarkeringen.

Het is van cruciaal belang op te merken dat verkeersborden boven de groene strepen staan. Als je een weg ziet met een doorgetrokken groene streep en tevens een verkeersbord met een afwijkende maximumsnelheid, dien je de aanwijzingen van de borden te volgen. Het is daarom essentieel om bij het zien van een doorgetrokken groene streep alert te zijn op verkeersborden die de maximumsnelheid aangeven, zoals bijvoorbeeld matrixborden.

Groene streep op de weg betekenis

Wat betekent een groene streep op de weg? In bepaalde situaties kun je een groene streep tussen de witte lijnen zien. Deze kleurindicatie betekent dat je op dat specifieke weggedeelte een maximumsnelheid van 100 km/u mag hanteren. Dit is de aangegeven maximumsnelheid, maar het is altijd raadzaam om de snelheid aan te passen aan de heersende verkeersomstandigheden. Bijvoorbeeld, in geval van nat wegdek of verminderd zicht, is het verstandig om een lagere snelheid te rijden voor meer veiligheid op de weg.

Mag je bij een groene streep op de weg inhalen?

Als een groene streep aan weerszijden wordt begrensd door een doorgetrokken of ononderbroken streep, geldt een inhaalverbod. Het is normaal gesproken ook een bord nodig om dit aan te geven, maar het is altijd goed om daar extra aandacht aan te besteden. Een inhaalverbod is er om een bepaalde reden. Door frontale botsingen op hoge snelheid kunnen ernstige en zelfs fatale ongelukken het gevolg zijn van het niet opvolgen hiervan.

Wanneer er geen groene streep op de weg inhalen verbod is, zullen onderbroken strepen de lijn omringen. Dus je kunt hier inhalen, maar let op dat je goed zicht hebt of er een tegenligger komt .